Getest: ecologische wegwerpluiers

Getest: ecologische wegwerpluiers

Met de zomervakantie in zicht leek het mij wel een tof ideetje om eens enkele ecologische wegwerpluiers te onderwerpen aan een test. Ik koop eigenlijk altijd hetzelfde merk, en dat zijn meestal de ecologische luiers van de DM of Moltex.
Ik heb elke luier op dezelfde manier 250ml water laten opnemen door een bekertje ondersteboven op de luier te zetten, dit met een groene kleurstof in zodat goed te zien was hoe de absorptie verloopt, en om te zien hoe verzadigd de luier was.
Ik heb ook goed gevoeld aan de luiers en beoordeeld op zachtheid en soepelheid. Verder heb ik ze ook allemaal uitgetest bij Maeve en bekeken hoe de pasvorm is.

In totaal heb ik 9 luiers getest, in maatje 4. Enkel de luier van kit & kin is een maatje 3 omdat dit zo in het testpakketje van Blabloom zit.

 

 

 

 

 

Babylove van DM

Van uitzicht een redelijk neutrale luier met bovenaan een streepje design met een egeltje en paddestoelen.
De luier voelt dun, soepel en zacht aan. De luier rekt goed mee, sluit goed en past zich goed aan aan het lichaam van Maeve.
250ml water werd opgenomen binnen 40 sec, hierna voelde de luier wel wat vochtig aan.
De luier is ongeveer voor de helft verzadigd. Deze luier is de goedkoopste van de test.
Prijs € 5,49 voor 34 stuks (€0,18/luier)

De luier is vrij van chloor, latex en geurstoffen/parfum. En de verpakking is gemaakt van gerecycleerde materialen.

     

Naty

Het testen van deze luier zag ik eigenlijk een beetje tegenop, want in het verleden kocht ik al eens luiers van Naty en was daar toen niet zo tevreden van. Ik vond ze toen heel ruw aanvoelen en ook niet zo goed absorberen. Maar ik vermoed dat ze recent zijn veranderd want deze luier was helemaal anders. Ik was positief verrast!
De luier voelt heel zacht aan, soepel en dun.De luier rekt goed mee, sluit goed en past zich goed aan aan het lichaam van Maeve. Het opnemen van 250ml duurde 1m 13sec., en hij voelde nadien redelijk droog aan.
De luier was na de opname wel bijna volledig verzadigd, wat ik een tegenvaller vond.
Prijs € 10,99 voor 27 stuks (€0,40/luier)

De luiervulling is gemaakt van 100% natuurlijk materiaal en dus vrij van dioxiden, parfum, ftalaten/weekmakers en kleurstoffen. De verpakking is gemaakt van gerecycleerde materialen. De inkt van de tekening van de luier is vrij van zware metalen en dus niet schadelijk.

     

Kit & Kin

Deze luier vond ikzelf er het leukste uitzien met een aapje/beertje op de billen. Hij is wel heel wat kleiner dan alle andere luiers, dus ik zou toch aanraden om een maatje 4 te nemen i.p.v. een maatje 3 zoals Blabloom aangeeft.
De luier voelt soepel en dun aan. Ook zacht, maar net iets minder zacht dan de luiers van Naty. De luier rekt goed mee, sluit goed en past zich goed aan aan het lichaam van Maeve.
Het opnemen van 250ml duurde 1m 2sec. en hierna voelde hij redelijk droog aan.  Na de opname van 250ml was de luier wel bijna volledig verzadigd.
Prijs € 13,99 voor 34 stuks (€0,41/luier)

Deze luier is vrij van chloor, ftalaten/weekmakers, latex en parfum.
Nog een leuk weetje, bij aankoop van een pak luiers van kit & kin doneren ze een klein bedrag aan World Land Trust. Deze organisatie streeft o.a. naar het behoud van de regenwouden.

     

Bambyo

Deze luier vond ik op het eerste gevoel een beetje vergelijkbaar met die van Naty. Hij was heel zacht, soepel en dun. Het grote verschil tussen deze twee? De luier van Bambyo heeft een indicatiestreep om te kunnen zien of de luier verzadigd is of niet. De luier rekt goed mee, sluit goed en past zich goed aan aan het lichaam van Maeve.
250ml werd opgenomen op 1m 35 sec. wat de langste absorptietijd was van alle luiers. Hierna voelde de luier wel droog aan.
Na opname was hij nog niet voor de helft verzadigd.
Prijs € 14,95 voor 42 stuks (€0,36/luier)

Deze luier heeft een vulling van bamboe, wat een schimmelwerende en antibacteriële werking heeft. Bovendien heeft de luier ook een aloë vera laagje om de kans op luieruitslag te verminderen.

      

Pingo

Ook deze luier voelt dun, zacht en soepel aan en is op het eerste gevoel wat vergelijkbaar met Kit & Kin. En ook hier rekt de luier goed mee, sluit goed en past zich goed aan aan het lichaam van Maeve.
250ml werd opgenomen in 1m 3sec., hierna voelde de luier wel tamelijk nat aan. Wat mij ook opviel was dat de luier achteraan meer vocht opnam dan vooraan. Op de foto kan je dat ook duidelijk zien. Na opname was ongeveer 3/4 van de luier verzadigd.
Prijs – 11,90 voor 40 stuks (0,29/luier)

Deze luier heeft een vulling van houtpulp met een FSC label, dus ze werken met duurzame bosbouw. De luiers zelf worden gemaakt met enkel groene stroom.

     

Swilet

Deze luier vond ik echt veruit de slechtste luier. Hij is wel heel dun, maar absoluut niet soepel en zacht. De buitenkant en binnenkant voelt aan alsof hij van plastic is. Hij lijkt me echt niet fijn om aan te hebben en iets waar je enorm in gaat zweten.
Ook rekte de luier niet goed mee, waardoor hij niet fijn aansloot aan het lichaam van Maeve.
Hij nam wel als snelste 250ml op, in amper 30sec. en hierna voelde hij ook redelijk droog aan, althans aan de binnenkant. Langs de buitenste laag komt er gewoon het vocht terug uit. Na opname was de luier voor ongeveer 3/4 verzadigd.
Prijs – 8,75 voor 28 stuks (0,31/luier)

Dit is de enige luier waarbij helemaal geen plastic word gebruikt. De gebruikelijke buitenste laag van plastic werd vervangen door een laag van maiszetmeel. De luier is, behalve voor de sluitstrips, volledig gemaakt uit bio-afbreekbare stoffen.

            

Attitude

Deze luier valt heel groot uit in vergelijking met de rest van de luiers. Ook deze luier voelt zoals de meerderheid wel dun, zacht en soepel aan. Maar wel net iets minder soepel en zacht dan de meerderheid van diegene die ik heb getest. De luier rekt goed mee en omsluit dus goed het lichaam, maar de plakkers van de luier komen wel snel los waardoor ze al snel met de blote billen door huis liep.
250ml werd opgenomen binnen 58sec, maar hierna voelde de luier wel nog tamelijk nat aan. Hij was ongeveer 50% verzadigd.
Deze luier was de duurste van de test.
Prijs € 12,79 voor 26 stuks (€0,49/luier)

Deze luier bevat geen chloor en parfum. Net zoals bij Pingo heeft deze luier ook een vulling van houtpulp met FSC label. Verder werd er gebruikt gemaakt van recycleerbaar materiaal.

      

Muumi

Deze luiers heeft echt een leuk design met Moemins en schelpjes erop. Ook deze luier voelt weer lekker zacht, dun en soepel aan. De luier rekt goed mee, sluit goed en past zich goed aan aan het lichaam van Maeve.
250ml werd opgenomen binnen 45sec. en hierna voelde de luier redelijk nat aan. De luier was voor ruim 3/4 verzadigd.
Ik had al veel goede dingen gehoord over deze luier, maar vind hem uiteindelijk best tegenvallen.
Prijs € 20,95 voor 46 stuks (€0,46/luier)

Deze luiers bevatten geen chloor, ftalaten/weekmakers, parfum, formaldehyde en lotion. En ook hier is weer een FSC label.

      

Moltex

Deze luier is dun, zacht maar minder soepel dan de meeste luiers uit deze test. Hij rekt wel voldoende mee en omsluit dus mooi het lichaam.
250ml werd opgenomen binnen 60sec en hierna voelt hij best droog aan, het droogste van alle luiers die ik heb getest.
Hij was ongeveer 50% verzadigd na opname.
Prijs € 11,95 voor 30 luiers (€0,40/luier)

Deze luiers zijn vrij van latex, chloor en parfum. Ook hier zie ik weer een FSC label, dus word er gebruik gemaakt van duurzame bosbouw.

      

Conclusie

Zelf vond ik het echt wel leerzaam en interessant om de luiers eens allemaal te kunnen testen.
Prijs/kwaliteit kan ik echt de luiers van de DM aanraden. Maar de beste van de test vond ik toch wel de luiers van Bambyo.
De duidelijke verliezer van de test is Swilet, hoewel deze luier net wel het meest ecologisch is. Maar een luier die al snel door de buitenste laag lekt, daar staat niemand om te juichen uiteraard.


Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *