Zonnecrème – Weet wat je smeert

Zonnecrème – Weet wat je smeert

Je kent het wel, de zonnecrème is alweer eens op, dus je loopt snel een winkel of apotheek binnen. Al snel word je overspoeld door verschillende merken, met verschillende factors, in verschillende vormen en met verschillende filters.
Het lijkt wel een spelletje Russische Roulette als je het mij vraagt.

Ik kocht vroeger altijd nonchalant die bekende blauwe busjes. Die was namelijk bijna overal wel te koop, smeert makkelijk en ruikt bovendien nog eens goed. Maar deed ik hier eigenlijk wel goed aan?
Zoals jullie weten ben ik pas sinds de geboorte van Shawn over bepaalde zaken beginnen nadenken. Ook bij zonnecrème verschoot ik me een ongeluk toen ik eigenlijk zag welke stoffen hierin zaten, en hoe schadelijk deze eigenlijk zijn.
Om eerlijk te zijn, zou ik mezelf daar niet meer mee willen insmeren. Dus ook zeker mijn kind niet.

Om te beginnen zijn er twee soorten filters die ervoor zorgen dat de huid beschermt word tegen zon. Een chemische filter en/of een minerale filter. Het spreekt uiteraard al voor zichzelf dat chemische filters dus waarschijnlijk veel troep gaat bevatten. Beide filters bevatten vaak enorm veel ingrediënten, maar welke zijn nu slecht?

Doe mij eens een plezier en haal je vertrouwde zonnecrème er eens bij.
Bevat hij toevallig een of meerdere van onderstaande stoffen, dan zou ikzelf dus op zoek gaan naar een ander alternatief.

Oxybenzone

Dit is nu echt een boosdoener. Zelfs vele wetenschappers eisen dat hier meer onderzoek naar gedaan word, omdat het zo schadelijk is.
Oxybenzone wordt bijna volledig door het lichaam opgenomen. Dit goedje kan zorgen voor allergische huidreacties en werd zelfs bekroond in 2014 tot ‘Allergy of the year’ in Amerika. Maar dit is nog niets…
Oxybenzone zorgt ook voor een verstoorde hormoonbalans bij beide geslachten. Bij jonge meisjes kan dit leiden tot een vervroegde puberteit. Bij mannen tot een lage hoeveelheid aan sperma en dus ook een verlaagde infertiliteit. En bij beide geslachten zorgt het zelfs voor een verhoogde kans op hormoon-gerelateerde kankers.
Oxybenzone wordt overigens ook bijna volledig door het lichaam opgenomen, en vaak terug uitgescheiden via urine. Wie van mijn lezers of hun kinderen hebben nog nooit een plasje in zee gedaan? Zo komt er dus een hele schadelijke stof in zee terecht, die dan ook nog eens het koraal vernietigt.
Voor vrouwen die borstvoeding geven, is het misschien ook belangrijk om te weten dat oxybenzone ook in je melk terecht komt, en zo dus in het lichaampje van je kleintje kan komen.

Octinoxaat/Octyl methoxycinnamate

Deze zorgt ervoor dat UVB-stralen worden geblokkeerd en je dus niet zou verbranden. Maar na meerdere onderzoeken de laatste jaren zijn ze er ondertussen achter gekomen dat bij de blootstelling aan zonlicht, het blokkeren van de UVB-stralen aanzienlijk afneemt en dus minder ‘helpt’ dan gehoopt werd. Alsook neemt dan de productie van vrije radicalen toe, wat resulteert dat gezonde cellen in ons lichaam hun werk niet meer kunnen doen, wat kan leiden tot celmutaties wat kan leiden tot kanker.
Er zijn ook onderzoeken gaande i.v.m. een verstoorde hormoonbalans die al werd aangetoont bij dieren, maar nog niet op mensen. Wel word er dus geadviseerd dat zwangeren en kinderen deze stof dus best niet op zich smeren.

Octinoxaat word, net zoals oxybenzone, bijna volledig door je lichaam opgenomen, dus ook hier vinden we het terug in urine en borstvoeding. Deze stof is voor het koraal nog schadelijker dan oxybenzone. Het koraal gaat er helemaal van verbleken en uiteindelijk doodgaan.

Homosalaat

Ook deze zorgt voor een verstoorde hormoonbalans, met name in de endocriene klieren. De endocriene klieren weten niet wat ze met het homosalaat aanmoeten, en geeft het dan maar de job van oestrogeen, androgeen en progesteron. Homosalaat word ook opgenomen door je lichaam. Je lever filtert deze stof niet, en onderzoeken tonen dan ook aan dat homosalaat tot 3x toe hetzelfde effect kan hebben op je lichaam dan het nemen van orale medicatie van hormonen.
Homosalaat kan zich trouwens ook binden aan andere giftige stoffen (bijvoorbeeld pesticiden) die dan ook op deze manier je lichaam kunnen binnendringen.

Octisalaat

Octisalaat in zijn eigen vorm is niet schadelijk, maar octisalaat kan zich binden aan andere giftige stoffen die dan het lichaam kunnen binnendringen.

Octocrylene

Deze beschermt tegen UVA-stralen. Maar wanneer deze wordt blootgesteld aan zonlicht, komen er zuurstofradicalen vrij. Deze gaan dan cellen vernietigen en mutaties in de plaats creëren wat dan weer een verhoogde kans op kanker geeft.  Ook word deze stof gelinkt aan huidallergieën.

Avobenzone

Deze stof in combinatie met octocrylene, stabiliseert de blokkage van UVA-stralen. Maar ook bij deze stof komen er weer vrije radicalen vrij bij blootstelling aan zonlicht.
Avobenzone in combinatie met octinoxaat zorgt er dan weer voor dat beide stoffen hun werking aanzienlijk daalt en er dus bijna geen bescherming is tegen de zonnestralen.

Ensulizole

Ook hierbij komen weer vrije radicalen vrij, dus is er weer een verhoogde kans op kanker.

Padimaat O

Dit is een afgeleide stof van de stof PABA. PABA is ondertussen al verboden in gebruik, maar padimaat O word wel nog steeds in gebruik genomen. Ook hier komen weer vrije radicalen vrij. Alsook zorgt het voor huidirritatie en een verstoorde hormoonbalans.

Nano zinkoxide en nano titaniumdioxide

Deze worden als veilig beschouwd en zijn minerale filters. Onderzoek toont aan dat er een minieme hoeveelheid (0,01%) door het lichaam kan worden opgenomen. Het word afgeraden om deze stoffen in sprayvorm zeker niet in te ademen.
Ikzelf vermijd ook deze stoffen, omdat er te weinig onderzoek naar gedaan is.

Maar wat kunnen we dan wel smeren?

Er zijn nog talloze merken op de markt, die zonnecrèmes verkopen zonder al deze schadelijke stoffen. Hieronder is een klein lijstje van producten die ik heb nagekeken en sommige ook heb geprobeerd:

– Attitude
– Badger
– Arganique Coco sun
– Caribbean solutions
– Erbaviva
– Kedem
– Pure Nuff Stuff
– Skalaris
– Tropical sands

Ik zelf ben fan van attitude met vanillegeur. Deze smeert fijn uit, laat geen witte waas achter en ruikt nog eens lekker.
We zijn twee weken naar het prachtige Rome geweest, met ontzettend warm weer. Ik smeerde netjes, om de 2 uurtjes, onze kindjes in met attitude. En raad eens? Niemand was verbrand!

Bij heel zonnig weer, is het ook belangrijk om in de warmste uren schaduw op te zoeken. Ik zal dus niet snel in de zon te vinden zijn tussen 12-16u. Dan kan jij mij binnenshuis vinden, of in de schaduw van enkele bomen.

Attitude zonnecrème met vanillegeur, 75ml- €17,95
Attitude – Little Ones Zonnebrandcreme – Vanille 75ml


9 thoughts on “Zonnecrème – Weet wat je smeert

  1. Ik heb nu juist het merk badger gekocht, geweldig om een ingrediënten lijst te lezen waar je niks van op hoeft te zoeken! Minerale non nano filters en verder allemaal natuurlijke oliën. Geweldig. Nu weet ik over een website: natural heroes dat ze een diy pakket verkopen voor 38 euro waar je 600 ml(!) pure zonnebrand zelf kan maken. In plaats van voor 20 euro een potje van 85 ml te kopen 😳

    1. Klopt. Het is echt geen makkelijke keuze. En net omdat het gamma met troepvrije zonnecrème zo klein is, en moeilijker beschikbaar maakt dat de stap om over te schakelen nog moeilijker.

  2. Wauw, dat zijn héél veel woorden waar ik nog nooit van gehoord heb! Ik gebruik (op mijn vele reizen) vast de verkeerde middelen, maar het is idd best eens goed stil te staan bij wat er allemaal in zit.

  3. Goed om je beter bewust te zijn van wat er in de spullen zit die je op je huid smeert, maar met die claims van een verhoogde kans op kanker zou ik voorzichtig zijn. Een verhoogde kans op kanker zegt zo weinig; hoeveel moet je smeren om een verhoogde kans te hebben, en hoeveel hoger is die kans dan?

    1. Hoeveel % hoger, kan ik nu niet zo zeggen. Maar als je wilt, kan ik me daar wel verder in verdiepen.
      Schadelijk zijn ze wel, ook vaak voor het milieu. En mede door die laatste is voor mij de keuze dan ook snel gemaakt.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *